Minecraft är ett äventyrsspel där man bygger och utforskar världar. Spelet är uppbyggt av kubiska block, som alla föreställer olika material och ämnen – såsom sten, gräs, jord, vatten, trä osv.

Tanken med Minecraft är att med hjälp av dessa kuber bygga bostäder, inhägnader, möbler och konstverk. Man utför också gruvarbete, mining, för att bereda utrymme för sina byggen och för att leta efter olika verktyg och resurser. Det är möjligt att spela själv eller mot andra. Spelet har inget speciellt mål eller väg man måste gå, utan man spelar precis som man vill.

Minecraft finns för de flesta plattformar som finns tillgängliga idag – Windows, Mac OS, Linux, flera varianter av Xbox, Nintendo och Playstation, mobila operativsystem samt TV- och VR-enheter.

Spellägen

Det finns flera olika spellägen i Minecraft, varav de huvudsakliga är Creative och Survival mode. I Creative-läget har man som spelare tillgång till alla sorters verktyg och materialblock och kan i lugn och ro bygga sin värld precis som man önskar. I Survival-läget behöver man först samla på sig material för att kunna bygga något.

Världar och karaktärer

I spelet finns det olika världar eller dimensioner. Den vanliga, ovanjordiska världen heter Overworld. Därifrån kan spelaren sedan bygga portaler för att komma vidare till undervärlden, The Nether. Det finns också en dimension som kallas för The End. Där finns varelser som the Ender Dragon och Endermen.

Utöver de vanliga spelarna, finns det också andra sorters varelser i spelet. Det finns boskap och husdjur, som kan hjälpa spelaren och som ger ifrån sig resurser som kött, läder och ull när de dödas. Det finns illvilliga karaktärer som Creepers, Endermen, Zombies, Spiders och Witches. Man ska akta sig för de onda varelserna, eftersom de attackerar spelaren.

Upphovsman

Minecrafts skapare heter Markus Persson och spelet utvecklades och gavs ut av företaget Mojang 2011. Det var dock möjligt att köpa spelet tidigare, medan det fortfarande var i utvecklingsfasen. 2014 såldes Mojang och Minecraft till Microsoft.