Spelen i The Sims-serien är kanske världens mest kända och populära spel inom genren simulationsdatorspel.

Det första spelet i serien, The Sims, gavs ut som PC-spel över plattformarna Windows, Mac OS och Linux i början av 2000-talet. Ett par år senare blev spelet också tillgängligt på konsoler, som Gamecube, Playstation och Xbox. Numera finns även online- och mobilvarianter att tillgå för den som föredrar det.

Serien består av ursprungsspelet The Sims, uppföljare ända upp till The Sims 4 (lanserades i september 2014) och ett flertal expansioner och specialutgåvor.

Spelets innehåll och utveckling

Spelet har inget direkt mål som man kanske förväntar sig av datorspel, utan det är en livssimulator som går ut på att man skapar de virtuella karaktärernas liv, hem, familj och vardag. Sedan spelar man genom deras dagliga val och aktiviteter, lite som att ha ett virtuellt dockhus. De personer eller karaktärer man har i spelet kallas för “simmar”.

Från och med The Sims 2 kan “simmarna” växa från spädbarn till vuxna och sedan åldras långsamt. Detsamma gäller husdjuren i spelet. I The Sims 3 kan karaktärerna röra sig utanför hemmet. The Sims 4 utspelar sig i en helt separat tidslinje än de tre föregående spelen.

Till samtliga versioner av spelet kan man köpa till expansioner och prylpaket. Dessa gör det möjligt för simmarna att bland annat utföra aktiviteter som inte ingår i originalspelet, som att resa runt i världen, gå på dejter eller ha husdjur.

Utgivare och framtida planer

The Sims skapades av Will Wright, som tidigare har skapat liknande spel som SimCity och SimEarth. Spelserien utvecklades av Wills företag Maxis och gavs ut av Electronic Arts (även känt som EA games).

Stora delar av datorspelsvärlden önskar ihärdigt att The Sims 5 ska släppas inom överskådlig framtid. Trots att ingenting har bekräftats av EA games ännu, så finns det gott om rykten på internet att det femte spelet ska släppas under de kommande åren.