Spel i mobilen har den fördelen att man alltid, eller för det mesta, har telefonen med sig. Det här har spelskapare tagit tillvara på, och de platsbaserade spel som har utvecklats är mycket populära. Pokémon Go och Turf är just sådana spel som är populära oavsett spelarens ålder eller livsstil.

Turf

Turf är ett platsbaserat MMO (massively multiplayer online game) som släpptes år 2010 av det svenska företaget Andrimon AB.

Spelet går ut på att man med hjälp av GPS:en i sin smartphone tar sig fram till olika platser, så kallade zoner, som man måste överta och behålla. Det är på det viset man samlar poäng i spelet och tävlar mot andra spelare.

Det anordnas ofta evenemang och turneringar för Turf-spelare, både lokalt och på nationell nivå. Turf är ett bra sätt att få motion, eventuellt vara sällskaplig med andra och att spela och tävla samtidigt.

Pokémon Go

Pokémon Go och Turf har många likheter och det finns de som hävdar att Turf är Pokémon Go utan Pokémons. Båda platsbaserade spel, har inslag av AR (augmented reality, där verkliga miljöer förstärks med animationer) och man ska ta sig till specifika platser för att samla poäng, men sen är det slut på likheterna.

Pokémon Go går ut på att man ska samla på sig Pokémon-figurer. Olika typer av figurer finns på olika typer av ställen. Ovanliga figurer hittar man ofta i miljöer som har ett samband med den specifika figurens egenskaper och karaktär. Sedan kan man slåss eller byta till sig Pokémon-figurer helt enligt vad man vill ha och behöver i sin samling.

I samband med att Pokémon Go släpptes 2016, publicerades det ett flertal artiklar som tog upp teorier om att Pokémon Go hjälper personer som lider av psykisk ohälsa, främst depression och social ångest. Spelintresset gör det lättare att komma ut och motionera och knyta sociala kontakter.