Pusselspel är kanske den mest beroendeframkallande kategorin av alla spel, både inom mobila varianter och stationära PC- och konsolspel.

Pusselspel kallas de spel där man på ett eller annat sätt ska kombinera flera objekt för att åstadkomma något. Det kan till exempel vara att lägga in fallande objekt på rätt ställe (Tetris), att skjuta iväg objekt för att förstöra (Bubble shooter) eller para ihop eller att hitta lösningar genom att kombinera likadana objekt (Candy Crush).

Angry Birds

Angry Birds är ett väldigt populärt och roligt pusselspel som utvecklades av det finska företaget Rovio Mobile och släpptes i december 2009.

I spelet ska man med hjälp av en slangbella skjuta iväg fåglar mot grisar för att ta bort dem. Ibland finns det hinder i vägen och man behöver först skjuta bort det för att komma åt grisarna. Det finns olika typer av fåglar, som alla har olika egenskaper och speciella färdigheter och ska därför användas till att förstöra specifika material. När alla grisarna är besegrade så låses nästa nivå upp och man kan gå vidare.

Ordspel

Det finns de som föredrar ordspel/korsordsspel. Det finns så klart olika varianter av ordspel också, precis som av alla andra spel. Några exempel är Ordjakten, Ruzzle och Wordfeud.

Wordfeud betraktas som gammalt numera, men det finns fortfarande förvånansvärt många som spelar. När det släpptes 2010 spelade de flesta, för det var ju kul att lägga till vänner och bekanta och sedan klå dem med förträfflig ordkunskap. Idag är det kanske mest de som är riktigt intresserade av Scrabble (Alfapet på svenska) som fortsätter att spela omgång efter omgång.

Wordfeud har samma upplägg som Scrabble/Alfapet, man ska med hjälp av bokstavsbrickor bilda ord på spelplanen och få ihop så många poäng som möjligt. Varje ord måste gå samman med befintliga ord på planen. Ett strategiskt bra knep kan vara att lägga orden längs med befintliga ord och på vis få poäng för flera ord som bildas.