När man tänker på dataspelsbranschen och utveckling av spel, så är det kanske inte så vanligt att reflektera över varifrån spelet kommer eller vem det är som har skapat det. Någonstans brukar det finnas ett antagande om att alla spel utvecklas av smarta människor på andra sidan jorden, inte här. Men faktum är att väldigt många spel är skapade av svenska personer och utvecklade av svenska företag.

Svenska spelutvecklare är väldigt framgångsrika på världsmarknaden och har utvecklat många av de populäraste spelen. Turf, Minecraft och Candy Crush Saga är exempel på spel som har utvecklats av svenska företag.

King

Företaget som ligger bakom det populära pusselspelet Candy Crush Saga heter King. Det är ett svenskt företag med kontor i både Stockholm, Malmö och ytterligare åtta i olika städer runtom i världen. Bland företagets framgångsrika spel finns inte bara Candy Crush, utan också Bubble Witch, Pet Rescue och Farm Heroes.

Under 2016 köptes King upp av amerikanska Activision Blizzard. År 2017 var King Sveriges näst största spelföretag och omsatte ca 2,4 miljarder SEK.

Mojang

Mojang AB är Sveriges största spelföretag med en omsättning på ungefär 4 miljarder SEK. Företaget grundades 2009 av Markus Persson (som var tidigare anställd hos King) och utvecklade sedan sandlådespelet Minecraft, som gavs ut 2011.

Under 2014 köptes Mojang upp av Microsoft och i samband med det lämnade grundarna företaget. Mojang har också utvecklat spelen Scrolls och Cobalt.

Andra stora spelutvecklare

Det finns många fler spelutvecklare i Sverige än vad som får plats i en enda artikel. Men både Paradox Interactive och EA DICE är så välkända företag att det vore tråkigt att utelämna dem.

Paradox Interactive utvecklar historiska strategispel och bland deras storsäljare finns titlar som Europa Universalis, Magicka och Hearts of Iron.

EA Digital Illusion CE (DICE) är ett svenskt programvaruföretag som köptes upp av Electronic Arts (EA). Företaget har bland annat skapat den populära spelserien Battlefield.